ATENTIE DOMENIU DE TEST
Blog Alegerea manusilor potrivite pentru protectie: ghid pentru angajatori, partea 2

Alegerea manusilor potrivite pentru protectie: ghid pentru angajatori, partea 2

Saptamana trecuta vorbeam despre manusile de protectie si despre modul in care trebuie sa facem alegerea corecta a modelului de manusi pentru a ne proteja cat mai bine pielea si a ne feri de posibile accidentari.

Discutam despre cei cinci factori majori care trebuie luati in considerare in alegea manusilor de protectie potrivite:

  • Identificarea substantelor manipulate
  • Identificarea tuturor celorlate pericole
  • Tipul si durata contactului
  • Utilizatorul - marime si confort
  • Sarcina lucratorului.

In prima parte a articolului de saptamana trecuta am vorbit despre primul factor, urmanand ca mai jos sa strabatem ceilalti patru factori care trebuie sa fie baza alegerii noastre in materie de manusi de protectie:

 Identificarea tuturor celorlate pericole pentru maini

De exemplu, exista risc de abraziune, taieturi, intepare sau temperaturi ridicate? Exista manusi de protectie impotriva chimicalelor care ofera de asemenea protectie impotriva pericolelor mecanice (cele marcate EN388) si pericole termice (cele marcate EN407).

 

AM23 - Manusi Proximity / Approach - 35cm

Material: IGNIS, strat din aluminiu metalizat, Meta-aramid 95%, Para-aramid 5%, 330gm - 1 strat

Captuseala: Strat inferior: Aramid Viscose 125gm - 1 strat

Captusire: Strat intermediar: Carbon, 120gm - 1 strat

 manusi-proximity-approach

Timpul si durata contactului

Manusile vor fi purtate intermitent pe perioade scurte sau pentru perioade lungi?

Confortul este mai important pentru un timp de purtare mai indelungat. In general, manusile mai groase si mai robuste ofera o protectie mai mare fata de manusile mai subtiri, dar manusile mai subtiri ofera o dexteritate sporita.

Contactul va fi prin stropire ocazionala sau prin imersie totala?

Manusile scurte sunt bune pentru protectie impotriva stropilor. Atunci cand mainile sunt scufundate, alegeti o lungime mai mare decat adancimea de scufundare.

 

A300 - Manusi Nitrile Knitwrist

Produs potrivit pentru activitatile cu rezistenta sporita la abraziuni, colectarea deseurilor si mentenanta. Stratul de nitril este rezistent la ulei si umezeala.

 manusi-nitrile-knitwrist

 

A435 - Manusa PVC 35 cm

Produs disponibil in trei game de lungimi ale mansetei. Caracteristici: suprafata lucioasa, captuseala interlock din bumbac, moale si confortabila, strat exterior neted, rezistenta sporita la abraziune.

 manusa-pvc35cm

 

Utilizatorul – marime si confort

  • Manusile trebuie sa fie exact pe marimea purtatorului. Manusile stramte pot da o senzatie de oboseala mainilor si pot slabi stransoarea acestora. Manusile prea largi pot crea pliuri: acestea pot afecta lucrul si pot fi inconfortabile. Poate fi folositor sa uitilizati tabele de marimi.
  • Daca manusile sunt confortabile, atunci probabilitatea ca acestea sa fie purtate este mai mare. Implicati angajatii in procesul de selectie si oferiti-le optiuni rezonabile dintre care sa aleaga.
  • Mainile pot sa transpire in interiorul manusilor, aparand astfel disconfortul la purtare. Pentru a evita nepurtarea manusilor din acest motiv, dati-le anagajatilor pauze scurte in care sa scoata manusile inainte ca mainile sa se incinga prea tare. Puteti de asemenea opta pentru manusi din bumbac care sa fie purtate pe sub manusile de protectie. Acestea pot spori confortul prin absorbtia transpiratiei. Pot fi spalate si refolosite.

Sarcina lucratorului

Manusile de protectie nu ar trebui sa impiedice buna desfasurare a sarcinii lucratorului. Daca manipulati obiecte ude/uleioase, alegeti manusi cu o suprafata mai aspra/texturata pentru aderenta mai buna. Alegeti manusi care au imbina echilibrat protectia cu dexteritatea. Asigurati-va ca manusile selectate indeplinesc toate standardele impuse pentru sarcina respectiva, ex.: manusile sterile, manusi pentru alimente. Ganditi-va daca culoarea este importanta, de exemplu pentru a evidentia contaminarea.

 

A109 - Manusa Grip (cu punga)

 manusa-grip-cu-punga

 

Odata ce ati selectat manusile, vorbiti-le angajatilor dvs. despre cum sa le utilizeze adecvat pentru a se proteja. Spuneti-le cand ar trebui sa le inlocuiasca, iar daca sunt manusi reutilizabile, solicitati-le sa le clateasca inainte de a le scoate (daca este practic) si spuneti-le cum ar trebui sa fie pastrate. Revizuiti utilizarea acestora periodic, si cereti parerea angajatilor, astfel incat sa fiti siguri ca manusile sunt in stare perfecta de functionare.